Hent guiden: 10 skridt til succes i dit nye direktørjob

Sådan reagerer opsagte topledere

Det kommer meget ofte bag på executives, at de bliver opsagt. Uanset om de egentlig godt ved, at det er et vilkår på toplederniveau.

Kræver hurtig udmelding

Når topledere forlader virksomheden efter en opsigelse, tager de oftest hjem til familien, venner eller går en lang tur. Andre reagerer ved, at de vil have lov til at samle deres medarbejdere, og fortælle dem om situationen. Og det kan være en god idé at få det meldt ud straks, da fyringer på toplederniveau ofte kommer ud i medierne hurtigt. Medarbejdere, familien og venner bør høre det fra toplederen selv - inden de kan læse om det på nettet.

Fornægtelsen

Man tænker, at det er naboen, der rammes før én selv, og opsagte topledere er ofte i en form for chok i tiden efter opsigelsen. De arbejder videre som normalt og vil foretage ændringer og gøre en indsats i organisationen. De siger: ”Nu skal vi jo i gang med strategiarbejdet for… og nu skal vi videre med…” altså taler om virksomheden, som om de stadigvæk er der. Den reaktion er meget menneskelig, da det tager tid at bearbejde.

Vi ser også eksempler på, at toplederen faktisk ikke fortæller om opsigelsen derhjemme, men i stedet bliver ved med at tage jakkesættet på og køre afsted om morgenen. Som om intet var hændt, men selvfølgelig også for at udskyde udmeldingen til familien.

Kontroltab

Under alle omstændigheder sidder der bag facaderne et menneske, som er blevet fravalgt. Mange opsagte topledere føler sig kasserede og endda ikke gode nok som mennesker, fordi direktørposten var deres identitet. Men det er vigtigt, at man forholder sig i ro i den første tid og giver sig selv plads til at reflektere over situationen.

En opsigelses er - i større eller mindre grad - at miste kontrollen over sit eget liv, og det er ubehageligt for alle mennesker.

Mere om reaktioner hos opsagt topleder