Hent guiden: 10 skridt til succes i dit nye direktørjob

Når top­che­fer bli­ver opsagt, skal de fin­de ind til, hvem de er

Når top­che­fer bli­ver opsagt, skal de fin­de ind til, hvem de er som men­ne­sker

At modtage en opsigelse som topleder kan være chokerende. Du mister kontrollen og en del af din identitet. Men den ufrivillige pause kan blive en mulighed for at finde ind til, hvem du er som menneske, når du ikke er direktør. Og med den rette strategi kan du komme videre i din karriere med det rigtige perspektiv.

Du er vant til at sidde for bordenden, lægge strategien og have svarene. Men nu er du blevet opsagt og skal forlade dit kontor og dine medarbejdere med det samme. Måske har du haft det på fornemmelsen, fordi samarbejdet med bestyrelsen har knaget? Måske kommer fyringen som lyn fra en klar himmel, og du er chokeret og frustreret.

Uanset forløbet, kom du i morges på arbejde som topleder, men du tager hjem som dig selv. Uden en titel. I dine følelsers vold. Og med en masse tid på hånden.

Når du bliver sagt op, uanset om du er topleder eller ej, føles det, som om tæppet bliver trukket væk under dig. Du mister kontrollen over dit eget liv, og det er ubehageligt for alle mennesker. En opsigelse er en stor livsforandring.

Når en topleder bliver fyret, følger der ofte en fritstilling med, der skal eksekveres hurtigt. Forløbet føles derfor voldsomt og brat, fordi mange ikke får tid til at bearbejde omvæltningen, før de er ude af døren. Og næste dag kan du måske læse om din egen opsigelse i medierne, uden mulighed for selv at nuancere situationen.

Mange føler sig kasserede og ikke gode nok som mennesker, fordi direktørposten var deres identitet. De har investeret mange timer i jobbet, og deres liv og navn hænger sammen med virksomheden, så det er ikke bare et job, de mister. Det er hele deres person, der bliver ramt.

Giv plads til refleksion

Forhold dig i ro i den første tid og giv dig selv plads til at reflektere over situationen. Rådet er altid det samme fra Henrik Hübner, der er rådgiver i AS3 Executive.

”Som opsagt direktør er du stadig i eksekveringsmode. Det skal fikses, tænker mange. Men i denne situation skal det netop ikke fikses. Det her er et spørgsmål om at tage hånd om din langsigtede markedsværdi som leder. Du skal lande rigtigt i dit næste job. Men før du overhovedet kan begynde at gøre dig tanker om fremtiden, skal du have lagt fortiden bag dig. Ellers kan du ikke være konstruktiv og målrettet,” siger han.

At skynde sig ind på LinkedIn og skrive, man er klar til nye udfordringer, er derfor ikke den rette strategi som opsagt topleder, mener Henrik Hübner. I stedet skal man give sig tid til refleksion og tale om situationen med sine nærmeste. Kan du tage en læring med fra opsigelsen? Og hvad skal der ske nu?

”Få klarlagt, hvilke årsager der peger på dig selv, og hvad man eventuelt kan give andre eller situationen skyld for. Og det perspektiv får ofte flere nuancer over tid. Måske var du kørt fast? Måske havde du ikke læst spillet? Måske er du blevet snigløbet? Bliv afklaret omkring, hvorfor du blev opsagt, og lær af det. Tag dernæst bestik af din karriere. Hvordan har den udviklet sig, og hvor er du på vej hen?” siger Henrik Hübner.

Du skal bære dit eget brand

Når det første chok har lagt sig, og du er nogenlunde afklaret med situationen, er du måske klar til at lægge en plan for dit næste karriereskridt. Men hvordan sætter du ord på dine kompetencer, dit lederskab og din forretningsforståelse uafhængigt af dit tidligere job? Dén øvelse er en stor udfordring for mange topledere, der nu skal definere deres styrker og resultater og løfte opgaven og bevisbyrden som sit eget brand – og ikke som CEO i en konkret virksomhed.

”For mange er det første gang i deres karriere, de skal italesætte deres personlige kompetencer, værdier og lederskab. Det handler ikke kun om deres faglighed, men om deres personlighed og lederskab. Og endnu mere udfordrende er det, at deres erfaringer skal tages ud af den kontekst, hvori de er udlevet. For kun på den måde kan man overføre erfaringerne til andre virksomheder og brancher, og det åbner nye muligheder,” siger Henrik Hübner.

AS3 Executive hjælper altid topledere med at udarbejde en forretningsplan, der bliver grundlaget for de næste skridt i karrieren. Planen kan opbygges af en analysefase, en strategifase og en eksekveringsfase. Med en forretningsplan kommer du stærkt ud i markedet med et skarpt brand – dig selv, forklarer karriererådgiveren.

”Det er dig selv, du skal sælge. Du kommer ikke som direktør fra den og den virksomhed. Du kommer som tidligere direktør. Nu skal du bære dig selv. Det føles ret hardcore. Men med en forretningsplan kan du gå ud af det følelsesmæssige rum, opsigelsen bringer dig i, og arbejde struktureret med dit næste skridt,” siger Henrik Hübner, der kort forklarer de tre faser i forretningsplanen sådan:

”I analysefasen har du din afklaring. Hvad er dine faglige og personlige kompetencer? Hvad er dit forretningsmæssige DNA og din forretningsforståelse? Hvad gør dig unik som leder? I næste fase, som er strategifasen, arbejder vi med din markedsværdi. Er det nu, du skal toppe? Skal du ændre retning og afprøve nye karrieremuligheder? Hvem er din målgruppe? Hvordan kan du bruge dit netværk? I sidste fase, eksekveringsfasen, går vi ind i en klassisk pipeline-filosofi, hvor det handler om indsatser, fokus og kvalitet. Det kommer bag på de fleste, hvor mange ressourcer, man skal sætte af til at starte sin nye karriere.”

Det tager i gennemsnit ni måneder for kandidaterne at lande en ny topleder-stilling med hjælp fra AS3 Executive, der er med hele vejen med alt fra tæt personlig karriererådgivning til personlig branding og ekspertbistand.

”Men vi er ikke headhuntere. Vi gør kandidaterne skarpe til at møde headhunterne og deres netværk. De er afklarede. De har en langsigtet plan, og de kan sætte ord på sig selv og de virksomheder og situationer, de gerne vil arbejde for og byde ind i,” siger Henrik Hübner, der selv har mere end 25 års erfaring som direktør på toplederniveau.

Husk pauser

Se månederne efter opsigelsen som et åndehul, inden du stiger på det næste eksprestog. Så kan du komme styrket og mere klarsynet tilbage i en ny toplederstilling.

For pauser er vigtige. Så vend den ufrivillige pause, som en opsigelse er, til en positiv mulighed for at kigge på din work-life-balance.

Skær ind til benet

Henrik Hübner møder de opsagte topledere, når frustrationen og overraskelsen over opsigelsen sidder i kroppen. Og han afslutter først processen, når det rigtige job er landet. I den mellemliggende periode oplever han tre væsentlige ændringer hos kandidaterne, der fortæller ham, at de er på rette vej: Afklaring, klarsyn og fremdrift.

”Når man kan skære helt ind til benet og kan forklare, hvad man står for som topleder, er man afklaret og kan møde omverdenen målrettet og autentisk. Man er tilbage i et executive mindset, hvor man hviler i sig selv, og kan stå på mål for egne kompetencer og resultater,” siger han.

Klarsynet ligger i forlængelse af afklaringen. Når du forstår, hvad du kan, kan du se hvilke situationer, roller og virksomheder, du kan byde ind i. Afklaringen ligger i, at du har et produkt med en skarp value proposition, og klarsyn ligger i, at der er et marked for din profil.

”Og fremdriften ligger i, at du kommer i spil, og at du har flere muligheder. Hvor flittig er du? Hvor meget arbejder du inden for skiven, og hvor meget uden for skiven i henhold til strategien? Hvis du ikke er proaktiv og rækker ud, men i stedet venter på at blive ringet op af en headhunter eller det helt rigtige stillingsopslag, kan det godt blive en unødvendig lang proces,” siger Henrik Hübner.

Hør historien fra den opsagte direktør selv

 

Artiklen er oprindeligt bragt i Børsen i samarbejde med Pernille Rasmussen, Erhvervspsykolog og indehaver af Grow People. Se artiklen her.