Hent guiden: 10 skridt til succes i dit nye direktørjob

JObsurvey 2019 Blød HR-strategi kan koste dyrt

Dårlig ledelse får medarbejdere til at flygte fra arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for AS3. Ifølge direktør i AS3 Executive, Jens Lunn, bør det få flere virksomhedsledere til at spærre øjne op.

 
Dårlig ledelse er gift for arbejdspladsen. Fordi ledere, der ikke løfter deres opgave, alt for ofte er skyld i, at en eller flere medarbejdere vælger at skifte arbejdsgiver.  

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for AS3 blandt 1.700 danskere, fortæller nemlig, at dårlig ledelse er den hyppigste årsag til, at danskerne skifter arbejdsplads.

I undersøgelsen, AS3 Jobsurvey, fortæller de danskere, der har skiftet job inden for de seneste tre år, om årsagen til deres jobskifte. Og her peger hele 31 % på dårlig ledelse.

årsager til jobskifte

Ifølge direktør i AS3 Executive, Jens Lunn, viser tallene med al tydelighed, hvor afgørende virksomhedens ledere er i forhold til fastholdelse.

”Hver 8. dansker har ifølge undersøgelsen skiftet arbejdsgiver i 2018. Når vi samtidig kan se, at hovedårsagen til et eksternt jobskifte ofte er dårlig ledelse, bør flere af landets virksomheder nok begynde at se mere indad. For mange arbejdsgivere gælder det kort og godt om at lukke hullerne i egen båd og fokusere mere på lederudvikling,” siger han.

Jens Lunn fortæller, at resultaterne fra undersøgelsen har været en øjenåbner for flere af de virksomhedsledere, han har været i dialog med.

”En del virksomheder bruger jo rigtig mange ressourcer på skabe god work/life-balance gennem bløde HR-tiltag som eksempelvis kompetenceudvikling og friheden til at planlægge egne opgaver,” siger han og fortsætter:

”For dem bør det dog være tankevækkende, når vores undersøgelse viser, at fastholdelse primært handler mere om ledelse.”

Sidestil fastholdelse og Talent Management

I dag har mange af landets HR-afdelinger - foruden de blødere værdier - Talent Management allerhøjst på agendaen.

Det er der ifølge Jens Lunn ikke noget unaturligt i, da mange virksomheder har problemer med at tiltrække talenter. Men han advarer mod kun at bruge kræfter på dette område.

”Med udgangspunkt i tallene fra undersøgelsen mener jeg, at fastholdelse er mindst ligeså vigtigt at sætte fokus på,” siger han.

direktionen har også et ansvar

Jens Lunn forklarer, at de fleste virksomheder har nøglemedarbejdere, som sidder i jobfunktioner, der kræver års oplæring. Virksomhederne er med andre ord ret afhængige af at kunne holde på disse medarbejdere.

”Hvis nøglemedarbejdere skifter arbejdsplads, fordi de er trætte af deres leder eller løn, bliver det jo hurtigt kritisk for forrentningen,” vurderer han.

Direktionen har også et ansvar

Valg af lederprofiler ligger dog oftest uden for HR-afdelingens ansvarsområde. Så derfor spiller direktionen en afgørende rolle for fastholdelsen ved at imødekomme nøglemedarbejdernes behov.

Ifølge Jens Lunn kan det nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis personaleomsætningen i den enkelte virksomhed bliver for høj.

”Vi ved, det let koster op mod en halv million kr. at miste en medarbejder. Det beløb dækker bl.a. over omkostninger til både rekruttering og onboarding samt tabt produktivitet i det tidsrum, hvor stillingen står tom.”

”Og netop derfor bør landets direktioner og bestyrelser øge fokus på fastholdelse, herunder lederudvikling. Det kan let vise sig at være en rigtig god forretning på sigt.”

SE ALLE RESULTATER FRA JOBSURVEY 2019