Er du forberedt? Hent tjeklisten til opsigelser på toplederniveau

Vær kritisk - stil disse 10 spørgsmål til din executive outplacement-udbyder

Når du skal vælge executive outplacement-udbyder, er der mange udbud at vælge imellem. Det vigtigste at holde sig for øje er, at du vælger en udbyder, der kan imødekomme dine specifikke behov i jagten på den næste executive stilling.

Af Ida Bratting Kongsted, CEO AS3 Executive

For at vejlede dig i valget af den outplacement-løsning, der er den rette for dig, har vi opstillet 10 spørgsmål du kan stille, når du skal vælge den rette executive outplacement-udbyder.

Læs også: Opsagt som topleder – vær kritisk over for din executive outplacement-udbyder

1. Er den rigtige kemi til stede med executive rådgiveren?

Rådgivningen i executive outplacement er professionel.  Den rette kemi mellem rådgiveren og kandidaten er dog stadig en vigtig faktor, da de to parter kommer tæt på hinanden i forløbet. 

Det er afgørende, at kandidaten nærer lyst og tillid til at være fortrolig med sin rådgiver, da det i sidste ende skaber bedre resultater for kandidaten.

2. Har rådgiveren det rette niveau og erfaring til at kunne udfordre dig?

Rådgiveren skal have det rette erfaringsniveau for at kunne sparre med kandidaten. Hvis rådgiveren ikke er på kandidatens niveau, får kandidaten ikke det optimale ud af sit executive outplacement-forløb.

Det er vigtigt at finde en rådgiver, der kan tale i øjenhøjde og er forretningsorienteret i sin tilgang til rådgivningen. Her er det ofte en fordel, at rådgiveren ikke kun har HR-erfaring, men også selv har erfaret executive-verdenen på egen hånd.

3. Har executive outplacement-udbyderen den rette brancheviden?

For at give dig et skræddersyet outplacement-forløb er det også nødvendigt, at din executive outplacement-udbyder har viden om den branche, du vil arbejde i.

Brancheviden er en forudsætning for at kunne skabe de rigtige kontakter, der kan facilitere din jobsøgningsproces.

4. Er det rette team til stede for at understøtte din proces gennem hele forløbet?

Der skal altså være forskellige fagligheder efter behov og specialiserede kompetencer til stede, når du vælger executive outplacement-udbyder.

Det kan være svært at opnå, hvis outplacement-udbyderen blot har én person til at varetage alle funktioner. Ligeledes er executive outplacement-forløb ofte langvarige.

Derfor kan det være svært at holde et vedvarende energiniveau i jobsøgningen og rådgivningen, hvis du mødes med den samme person i mere end 12 måneder og ikke får andre input.

5. Har udbyderen et globalt samarbejde?

Har du en international profil, er det også vigtigt, at du vælger en udbyder, der har international erfaring tilgængelig og tilbyder mulighed for at foretage rådgivning internationalt, eventuelt gennem internationale samarbejdspartnere.

Her er det vigtigt at holde sig for øje, at du skal stille de samme høje krav til den internationale samarbejdspartner, som du stiller til din danske executive outplacement-udbyder.

6. Netværk – stiller udbyderen netværksgrupper til rådighed, eller kan de åbne døre?

En af grundfunktionerne for en outplacement-udbyder er, at de kan tilbyde en kandidat en indgang til et etableret netværk. Det gælder i særdeleshed for executive outplacement, da omkring 80 procent af executive stillinger besættes gennem netværk.

Derfor er det vigtigt, at udbyderen har et stort netværk og indarbejder det i sin strategi.

Her er udbyderens størrelse også en markant faktor, da større HR-konsulenthuse med flere forskellige rådgivere naturligt har et større netværk, som kandidaten kan drage fordel af.

7. Har udbyderen erfaring med personlig branding og viden om sociale medier på dit niveau?

Topledere har en markant synlighed på jobmarkedet. Derfor er det vigtigt, at outplacement-udbyderen kan varetage den synlighed og understøtte og udbygge kandidatens personlige og digitale brand.

Social Media –værktøjer som LinkedIn er et vilkår i moderne jobsøgning og derfor er både kandidaten og rådgivningsvirksomheden nødt til at forholde sig til det som et aktivt værktøj til branding og netværk.

SEO er også et værktøj, som executive outplacement-udbyderen bør have erfaring med og indsigt i.

8. Bestyrelsesrådgivning – vil du i gang med en bestyrelseskarriere?

Hvis du vil specialisere dig inden for et bestemt felt eller blot udvide din nuværende karrieresti, skal du sørge for at vælge en outplacement-udbyder, der kan tilbyde specialiseret rådgivning inden for det område.

Hvis du eksempelvis vil begynde en bestyrelseskarriere, skal du vælge en udbyder, der netop har indgående viden om og kontakt til bestyrelsesmarkedet og derfor kan rådgive dig om bestyrelsespositioner og -uddannelse.

9. Tilbyder udbyderen onboarding i forbindelse med dit nye job?

At få den næste toplederstilling i hus er at afgørende punkt for dit executive outplacement-forløb, men det skal ikke være slutningen på forløbet.

I forbindelse med opstarten i det nye job kan der nemlig igen opstå behov for rådgivning og det er vigtigt at komme bedst muligt fra start.

Den outplacement-udbyder, du vælger, skal altså følge op på, om du er kommet godt i gang på din nye arbejdsplads.

10. Kan udbyderen dokumentere leverancekvalitet?

Enhver udbyde vil hævde, at de er konkurrencedygtige og kan levere de bedste resultater.

Som kandidat og køber af en ydelse bør du dog som enhver anden forbruger undersøge, om udbyderen rent faktisk kan dokumentere deres leverancekvalitet ved en måling af deres resultater.

Et led i udbyderens leverancekvalitet er også, at du kan klage og skifte rådgiver, hvis du er utilfreds med forløbet undervejs.

Valget af executive outplacement-udbyder kan have stor betydning for, hvordan rejsen mod din næste executive stilling udfolder sig.

Med disse 10 kritiske spørgsmål i bagagen kan du finde frem til den outplacement-udbyder, der bedst imødekommer dine behov og kan sikre dig det optimale forløb.

Vil du i kontakt med os?
Eva Misser - Personal Assistant - Ledende medarbejdere